Ingen produkt
till kassan 
Hur skyddar jag min katt eller hund från fästingar?

Nu är sommaren snart här och fästingarna börjar krypa fram.  Fästingarna finns mest i de södra och mellersta delarna av Sverige samt efter norrlanskusten, men man har med ökande varma somrar hittat den högre och längre upp i landet. Fästingar ser inte bara otrevlig ut utan de kan också sprida en del otrevliga sjukdomar.

Borrelios är en fästingburen sjukdom som orskas av Borrelia bakterien
Både hundar och katter kan utveckla Boerlios, men Borrelios hos katt finns inte beskrivet i någon större omfattning i litteratur enl SVA, men hälta och feber förekommer hos ett fåtal drabbade.

Hos hundar är boerlios vanligare och symtomen är hälta/stelhet och svullna, ömma leder beroende på en inflammation. Hältan tycks kunna variera i intensitet och "vandra" mellan ben från gång till annan. Måttlig feber förekommer och nedsatt allmäntillstånd samt trötthet.
Fästingen härbärgerar borreliabakterien i tarmen och den måste vandra därifrån till fästingens spottkörtlar för att via saliv infektera vid bett. Detta innebär att ju snabbare fästingen avlägsnas från djuret desto mindre risk för överföring!

Ehrlicia eller fästingfeber som man säger i vanligt tal, kan också smitta både människor och djur. Symtomen liknar influensa, men det CNS (centrala nervsystemet) kan också påverkas.

Hur gör jag för att ta bort en fästing på katten eller hunden?
Det absolut viktigaste är att se till att känna igenom djurets päls minst en gång/ dag och plocka bort de fästingar som hittas. Ju fortare fästingen avlägsnas ju mindre risk är det för överföring av någon smittsam sjukdom. Smeta inte på olja, lack eller annat på fästingen som bara irriterar huden. Riv inte heller bort fästingen med naglarna, eftersom det då är stor risk att mundelar fastnar och att bettstället kan infekteras. Tryck inte på dess bakkropp, eftersom smitta då kan spridas.
 
Gör så här för att avlägsna en fästing:

Använd en pincett eller en fästingborttagare.

  • Fatta tag om fästingens mundelar så nära huden som möjligt utan att klämma bakkroppen. Annars finns en risk att du överför borreliabakterien.
  • Dra sakta rakt ut. Vrid inte fästingen, då det finns risk att mundelarna bryts loss och fastnar i huden.
  • Tvätta såret efteråt med desinfektionsmedel. Tvätta händerna med tvål och vatten.

Fästingen tas enklast bort med en fästingplockare. De finns i olika modeller.

fästingplockare

SweCat säljer en pennvariant som är enkel att använda, (Se bilden).

Läs mer om vår fästingplockare här.

Hur förhindrar jag att min katt eller hund blir fästingbiten?

För att förhindra att din katt eller annat djur ska bli fästingbitet kan du pröva giftfria huskurer eller preparat som finns att köpa.
SweCat säljer både fästinghalsband som motverkar fästingbett och PCL FästingStop.
Det är en spray du kan spruta på för att fästingarna ska hålla sig borta från djuret.

fästingspray

Du kan läsa mer om PCL Fästingstop här.

fästinghalsband

Du kan läsa mer om fästinghalsband här